Porady Życie zawodowe Pyszne dania z różnych części świata – co jest na topie?
08.11.2022  | 4 min czytania

Pyszne dania z różnych części świata – co jest na topie?

08.11.2022  | 4 min czytania
Autor wpisu Pracuj.pl

Praca pracą, ale jeść też trzeba. Jedni korzystają z biurowych kantyn, inni gotują sami. Po pracy i w weekendy chodzimy do restauracji albo zamawiamy coś z dowozem. I chociaż na talerzach wielu Polaków wciąż królują polskie potrawy takie jak schabowy, pierogi czy bigos, to dania ze świata także zyskują na popularności. Co najchętniej wybieramy?

O czym przeczytasz w artykule:

• Pyszne dania dla relaksu – badanie Pracuj.pl
• Najlepsze dania z dostawą do domu. Co wybierają Polacy?
• Najsmaczniejsze potrawy świata – czego spróbować, gdy masz ochotę na coś ekstra?

| Co robić po robocie? Zainspiruj się kampanią Pracuj.pl!

Pyszne dania dla relaksu – badanie Pracuj.pl

Z badania Pracuj.pl Praca w czasie zmian wynika, że gotowanie dla przyjemności to jedna z najpopularniejszych form wypoczynku wśród pracujących zawodowo Polaków. I chociaż po pracy preferujemy spędzanie czasu z rodziną, dziećmi i znajomymi, chętniej oglądamy seriale, słuchamy muzyki czy czytamy książki, to relaks przy garnkach deklaruje 36% badanych.

Gotowanie jako jedna z form wypoczynku Polaków po pracy – badanie Pracuj.pl

Oczywiście nie znaczy to, że spędzanie czasu w kuchni jest odpowiedzią na każdą bolączkę i że robimy to codziennie. Równocześnie bowiem 29% ankietowanych uważa, że atrakcyjnym benefitem pozapłacowym od pracodawcy byłyby dla nich vouchery do restauracji, które mogliby zrealizować w wolnym czasie.

Voucher do restauracji, w której można zjeść ciekawe danie, jako benefit pozapłacowy

W tym kontekście warto też dodać, że aż 58% pracowników traktuje przerwę na lunch czy obiad, jaką robi sobie w trakcie pracy, jako odpoczynek. Można wówczas nawiązać kontakt ze współpracownikami, zintegrować się i rozluźnić we wspólnej kuchni. Jedzenie kojarzy się z przyjemnością zarówno na etapie jego przygotowywania, spożywania… i wybierania z menu.

| Jak dieta wpływa na efektywność i samopoczucie w pracy?

Najlepsze dania z dostawą do domu. Co wybierają Polacy?

Dla wielu z nas atrakcyjna jest możliwość zamówienia sobie posiłku z dowozem do domu. Nie wymaga to dużego nakładu czasowego, bo dzięki rozmaitym aplikacjom mobilnym wystarczy jedno kliknięcie, by zyskać wstęp do wielu kulinarnych światów. Jest szybko, smacznie i bez konieczności wychodzenia z domu. Przydaje się także podczas pracy zdalnej – to ważne, by oderwać wzrok od monitora, znaleźć czas na przerwę i zadbać o regularne odżywianie. Po całym dniu wypełnionym rozmaitymi zadaniami czy trudnymi rozmowami z klientami możliwość dostania pod drzwi ciepłego dania może brzmieć jak wybawienie. Najtrudniejsza pozostaje decyzja dotycząca tego, co zamówić.

Jako naród jesteśmy dość konserwatywni w swoich wyborach. Od wielu już lat kochamy… kuchnię polską, włoską i burgery. Na kulinarnej mapie kraju pojawia się coraz więcej śmiałych konceptów, kuchni świata, restauracji rzemieślniczych czy małych manufaktur. Polacy dają im szansę, ale najpopularniejsze dania to wciąż te znane od lat.

W zasadzie nie ma się czemu dziwić – dla wielu z nas schabowy, pierogi czy bigos to comfort food, który od dzieciństwa otula, gdy gorsze samopoczucie, koi po ciężkim dniu (dawniej w szkole, a teraz w pracy) czy ogrzewa w zimowy wieczór. Podobną rolę pełni pizza – tłusty, ciepły placek to przecież klasyka dań na wynos, dostępna w każdej większej i mniejszej miejscowości. Wielu z nas ma do niej sentyment jeszcze z czasów, gdy pizzerie były powiewem zachodu i wielkiego świata. Dodatkowo to, że pizza występuje w naprawdę wielu wariantach: tradycyjnym, neapolitańskim czy w odsłonie amerykańskiej, sprawia, że niemal każdy znajdzie taką idealnie odpowiadającą jego gustom.

| Czy pizza motywuje lepiej niż pieniądze?

Według raportu Pyszne.pl Foood trends 20211 rynek popularnych dań się zmienia. Aż o 49% rok do roku wzrosła liczba zamówionych dań wegetariańskich i wegańskich. Wśród dań bezmięsnych – podobnie jak w przypadku tych z mięsem – najpopularniejsza pozostaje pizza. Drugie miejsce należy do burgera, a trzecie – sajgonek. Popularność zyskują też potrawy kuchni greckiej oraz azjatyckiej: tajskiej, hinduskiej czy arabskiej. Chętnie zamawiamy curry i pad thaia, wszelkiego rodzaju kebaby i falafele. Nie są drogie, świetnie znoszą transport, w razie czego łatwo je podgrzać… no i smakują wyśmienicie.

Najsmaczniejsze potrawy świata – czego spróbować, gdy masz ochotę na coś ekstra?

Nie samymi klasykami jednak żyje człowiek. Po robocie warto otworzyć się na nowe kulinarne doznania i od czasu do czasu sięgnąć po coś nowego. Kulinarna podróż nie zastąpi wakacji ani krótkiego wyjazdu, ale może pomóc znieść jesienne czy zimowe wieczory po pracy. Jakich dań warto poszukać, by spróbować czegoś naprawdę niecodziennego? Oto kilka naszych propozycji:

  • Tempeh satay – indonezyjska potrawa z marynowanego tempehu grillowanego lub pieczonego w formie szaszłyka. Całość podawana z gęstym, aromatycznym sosem orzechowym.
  • Silakkalaatikko to propozycja z Finlandii: śledź zapieczony z jajkiem, ziemniakami i śmietaną. W sam raz na rozgrzewającą ucztę w środku zimy. I to bez konieczności udawania się na mroźną północ!
  • Tagine – ten marokański gulasz, któremu niepowtarzalnego smaku dodają kiszone cytryny i szafran, gotuje się w specjalnym glinianym naczyniu. Warto skusić się zarówno na wersję wegańską, jak i z kurczakiem.
  • Szwedzkie klopsiki – to pyszne danie w wersji mięsnej lub wegańskiej rozsławił pewien sklep meblowy, który – co ciekawe – umożliwia zamawianie dań ze swojej restauracji do domu! Małym nakładem pracy możesz je też zrobić samemu. Przepis w sam raz na jesienne popołudnie udostępnia na swoim blogu dietetyk Eryk Wałkowicz, znany jako erVegan.

Życzymy udanych poszukiwań i doświadczeń kulinarnych!

 

1 https://www.pyszne.pl/deals/raport-food-trendow-2021/

Oceń artykuł