Porady Życie zawodowe Jedzenie w pracy – biznesowy savoir-vivre
09.02.2020  | 5 min czytania

Jedzenie w pracy – biznesowy savoir-vivre

09.02.2020  | 5 min czytania
Autor wpisu Pracuj.pl

Z najnowszego raportu Pracuj.pl „Polacy o jedzeniu w pracy” wynika, że kwestie związane ze spożywaniem posiłków w pracy są dla większości polskich pracowników bardzo istotne. Aż 87% podwładnych wyraża oczekiwanie, że w siedzibie firmy będzie dostęp do taniej stołówki, a ponad połowa badanych chciałaby, by pracodawca dofinansowywał obiady w pracy.

Co zyskasz, jedząc przez tydzień obiad z dala od biurka?

Posiłki w biurze – sposób na integrację

Właściwe odżywianie jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kiedy jesteśmy głodni, nie jesteśmy w stanie się skoncentrować i właściwie realizować swoich zadań. Posiłki w pracy pomagają nam się zregenerować i nabrać sił na kolejną część dnia, ale też – na co zwraca uwagę coraz większa liczba pracowników – sprzyjają integracji. Rolą pracodawcy jest stworzenie takich warunków, by podwładni mogli w spokoju i przyjaznym, dobrze zaprojektowanym otoczeniu zjeść coś dobrego, napić się kawy i po prostu ze sobą porozmawiać.

Dieta biurowa – jak jeść zdrowo w pracy?

Ze smakiem i w dobrym tonie

W większości firm do dyspozycji pracowników oddawane jest jedno pomieszczenie, w którym mogą oni przygotowywać oraz podgrzewać posiłki, a także przyrządzać sobie różnego rodzaju napoje. Jest to przestrzeń wspólna, dlatego korzystając z niej pamiętajmy o podstawowych zasadach savoir-vivre:

  • nie bierzmy ze sobą do pracy ani nie przygotowujmy we wspólnej kuchni posiłków o bardzo intensywnym zapachu. To, że my przepadamy za rybą albo bardzo aromatycznymi przyprawami, nie oznacza, że nasi współpracownicy będą takimi zapachami w równym stopniu zachwyceni;

4 powody, dla których warto korzystać z posiłków w pracy

  • unikajmy mlaskania i mówienia z pełnymi ustami – to niepożądane zachowanie, które może budzić niesmak wśród naszych kolegów z pracy, przełożonych, klientów czy innych rozmówców;

Posiłek regeneracyjny – komu się należy?

  • skoro korzystamy ze wspólnego zlewu, naczyń czy stołu, zostawmy po sobie porządek. Zwracajmy też uwagę, by nie używać naczyń i sprzętów, które nie są przeznaczone do wspólnego użytkowania. Niektóre osoby przynoszą z domu ulubione kubki itd. i powinniśmy uszanować to, że nie życzą sobie, by ktoś z nich korzystał;

3 zasady work-life balance, których lepiej nie łamać

  • jeśli mamy do dyspozycji specjalne pomieszczenie socjalne, w którym możemy zjeść posiłek, korzystajmy z tego! Nadal wiele osób wychodzi z założenia, że biurko to także świetne miejsce do spożywania lunchu. Tymczasem może to powodować u innych pracowników dekoncentrację lub irytację.
  • na zjedzenie posiłku pracodawca zazwyczaj daje nam ściśle określony czas i w dobrym tonie jest, byśmy się tych ram trzymali. Zbyt częste przedłużanie przerw obiadowych i oddawanie się prywatnym rozmowom nie robi dobrego wrażenia.

Jak być wydajnym pracownikiem, ale się nie pochorować?

Pracodawcy, którym zależy na budowaniu przyjaznego i profesjonalnego wizerunku, zwracają uwagę na potrzeby swoich podwładnych i wprowadzają ciekawe, użyteczne rozwiązania. Przykładem są darmowe śniadania oraz dostawy świeżych owoców w wybrane dni tygodnia. Pracownicy doceniają takie gesty i mają wówczas poczucie, że firma dba o różne aspekty związane z pracą.

Satysfakcja z pracy – Polska na tle Europy

Kreator CV: stwórz za darmo w 3 prostych krokach skuteczne i profesjonalne CV
Stwórz CV
-

Oceń artykuł