Porady Życie zawodowe Dieta biurowa – jak jeść zdrowo w pracy?
16.01.2018  | 4 min czytania

Dieta biurowa – jak jeść zdrowo w pracy?

16.01.2018  | 4 min czytania
Autor wpisu Maja Gojtowska
Ocena treści
(4.67)

Śniadanie w biegu, rezygnacja z obiadu na rzecz spotkania i zagryzanie stresów batonami z biurowego automatu ze słodyczami. Zdrowe odżywianie się w pracy nie jest proste. Potwierdzają to badania. Co trzeci pracownik je w ciągu tygodnia fast foody. Prawie połowa ma w swojej diecie słodycze i słodzone napoje, które zastępują codzienną porcję warzyw i owoców, i zapomina o regularnych posiłkach – wynika z raportu „Praca, moc, energia w polskich firmach” firmy Human Power. A przecież odpowiednio skomponowany posiłek przekłada się nie tylko na nasz wygląd, samopoczucie, ale również jakość pracy.

Według zasad zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożywać 4–5 posiłków co 3–4 godziny w ciągu dnia. Odpowiednie odżywianie, z minimum jednym ciepłym posiłkiem, jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Najpopularniejsze błędy żywieniowe Polaków

Do takich zasad stosuje się jednak niewiele z nas.

  • 37% Polaków nie je pierwszego posiłku w ciągu godziny od przebudzenia
  • 63% robi dłuższe niż 2-3 godzinne przerwy pomiędzy posiłkami
  • 1 na 2 ankietowanych nie uzupełnia swojego posiłku o warzywa lub owoce

Co radzi dietetyk?

Podstawowe błędy żywieniowe, które bezpośrednio przekładają się na spadek naszej efektywności to: późne śniadania, zbyt długie przerwy między posiłkami czy powszechna konsumpcja wysoko przetworzonych posiłków (tzw. fast foods) oraz słodkich napojów, szczególnie w czasie pracy, co może m.in. powodować uczucie senności - mówi dr Ewa Chojnowska, dietetyk.

Jak zwraca uwagę ekspert mamy również problem z jedzeniem rekomendowanej ilości warzyw i owoców oraz piciem wody. Mało kto zdaje sobie sprawę, że już 2% odwodnienie może skutkować obniżeniem efektywności aż o 20%. Na pewno warto połączyć działania edukacyjne, zmieniające świadomość pracowników polskich firm z ułatwieniem dostępu do zdrowych, odżywczych przekąsek i posiłków (np. podczas szkoleń czy spotkań).

Zdrowa dieta = większa produktywnosć

Warto pamiętać, że zdrowe odżywianie przekłada się też bezpośrednio na jakość naszej pracy. Badania przeprowadzone przez Health Enhancement Research Organization (HERO), Brigham Young University i Center for Health Research w Healthways pokazały, że pracownicy, którzy regularnie jedzą zdrowe posiłki osiągali o 25% większą wydajność w pracy.

Mózg pracuje głównie na glukozie, więc jeżeli mamy okres wzmożonej pracy umysłowej, bardzo ważne jest to, żeby tą glukozę do mózgu dostarczać regularnie – tłumaczy dietetyk Małgorzata Krukowska.

To nie oznacza jednak, że słodycze pomogą w koncentracji. Cukier z cukierków czy ciastek dostarcza energii na krótko.

Gdy spada nam cukier i odczuwamy osłabienie i dekoncentrację, to można się poratować na przykład owocem suszonym. Czyli rzeczą taką bardzo praktyczną, którą można mieć zawsze w kieszeni i zawsze po nią sięgnąć – mówi dietetyk i dodaje, że produkty te są również cennym źródłem witamin i magnezu, który również usprawnia funkcjonowanie mózgu.

Biurowe inspiracje jedzeniowe

Zmiana nawyków żywieniowych nie zawsze wiąże się z kulinarną rewolucją. Tym bardziej, że na rynku dostępnych jest coraz więcej gotowych dań, które są w pełni zdrowe i zbilansowane. Poniżej nasze propozycje posiłków, które można łatwo i szybko przygotować w domu i zabrać do pracy lub po prostu kupić w osiedlowym sklepie spożywczym, u pana Kanapki, biurowej kantynie czy restauracji do której najczęściej chodzicie na lunch.

  • Jogurt naturalny z bakaliami, koktajle owocowe – to idealny pomysł na drugie śniadanie. Jogurt naturalny do którego dorzucimy pokrojony świeży owoc oraz garść bakalii sprawdzi się doskonale jako szybka przekąska między spotkaniami. Jeśli masz więcej czasu możesz rano przed przyjściem do pracy przygotować w domu koktajl owocowy – wystarczy, że ulubione owoce (świeże lub mrożone) zblendujesz z jogurtem, maślanką lub ulubionym mlekiem roślinnym.
  • Sałatki z pieczonymi lub surowymi warzywami – możesz przygotować je samodzielnie (nasz ulubiony zestaw to ugotowana kasza jaglana, wymieszana z pieczonym burakiem, serem kozim i świeżym szpinakiem) lub po prostu kupić w pobliskim sklepie lub restauracji.
  • Świeży owoc lub warzywo – jabłko, gruszka, banan lub kilka surowych marchewek pozwoli Ci zaspokoić biurowy głód.

To co, czy wy również w 2018 zmieniacie nawyki żywieniowe?

Oceń artykuł