Porady Życie zawodowe Co lubi mózg, czyli jak mieć więcej siły na pracę?
16.03.2020  | 7 min czytania

Co lubi mózg, czyli jak mieć więcej siły na pracę?

16.03.2020  | 7 min czytania
Autor wpisu Pracuj.pl
Ocena treści
(5)

Mózg człowieka potrzebuje do płynnej pracy przede wszystkim glukozy pochodzącej z cukrów złożonych oraz tlenu. Wymaga też regularnych dostaw kwasów omega 3 oraz witamin, mikroelementów i oczywiście dużej ilości wody. Chcąc zachować sprawny umysł i wysoką koncentrację, dobrze jest zadbać o zbilansowaną dietę.

4 powody, dla których warto korzystać z posiłków w pracy

Regularne i zbilansowane posiłki mają zbawienny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale też wydajność w pracy. Ogromne znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale też w jakich warunkach spożywamy posiłki. Naszemu zdrowiu z pewnością nie przysłuży się jedzenie w pośpiechu, więc przerwę na lunch czy drugie śniadanie warto spędzić w spokojnym i odpowiednio do tego przystosowanym miejscu.

Samodzielnie przygotowane posiłki – najlepsze dla zdrowia

Świadomość dotycząca zdrowego stylu życia stale rośnie. Mimo to często zdarza się, że pośpiech, nadmiar obowiązków i brak sił popychają nas w stronę gotowych dań, którymi szybko można się nasycić i równie szybko je przygotować. Za tymi zaletami nie idą jednak korzyści zdrowotne. Rzadko kiedy potrawy gotowe są zdrowe i bogate w potrzebne nam witaminy i składniki odżywcze. Jak zauważa Anna Waberska, redaktor naczelna czasopisma Food Forum:

Dla naszego zdrowia dobre są regularne i zbilansowane posiłki, które pozytywnie wpływają na jakość i wydajność pracy. Z tego powodu sięganie po gotowe dania nie jest najlepszym rozwiązaniem - tylko samodzielne przygotowywanie posiłków umożliwia nam kontrolę nad ich składem i wartościami odżywczymi.

Dieta biurowa – jak jeść zdrowo w pracy?

Dieta sprzyjająca wydajnej pracy

W swojej codziennej diecie należy uwzględniać produkty bogate w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, które powodują wolny wzrost poziomu glukozy we krwi. Dostarczają ich m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz surowe warzywa. Organizm potrzebuje również innych składników, co potwierdza Anna Waberska:

Warto zadbać o to, by wszystkie posiłki były pełnowartościowe i zawierały wszystkie niezbędne dla zachowania zdrowia składniki – nie tylko węglowodany, ale też białko, zdrowe tłuszcze, składniki mineralne oraz witaminy.

Posiłek regeneracyjny – komu się należy?

Duże znaczenie ma odpowiednia dawka żelaza, która redukuje uczucie zmęczenia i zapobiega spadkowi produktywności. Żelazo znajdziemy m.in. w mięsie czerwonym i drobiowym, rybach, jajkach i szpinaku.

Zdrowe tłuszcze omega 3 obecne są z kolei w nasionach lnu i tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela, śledź i sardela, ale też w pozostałych owocach morza i produktach sojowych.

Jeśli chodzi o witaminy wspomagające pracę mózgu, to na ich czele bezapelacyjnie znajduje się witamina B. Jej bogatym źródłem są soja, orzechy, pestki, fasola, jaja i nabiał, mleko sojowe, wątróbka, szpinak i ryby.

Napoje – które spożywać, a które ograniczyć?

Aby wykonywana praca przynosiła satysfakcję i rezultaty, należy ograniczyć spożycie kawy i herbaty (utrudniają one wchłanianie żelaza) i zastąpić te napoje wodą lub świeżo wyciskanymi sokami z owoców i warzyw.

Dieta biurowa – jak jeść zdrowo w pracy?

Nawadnianie organizmu również jest bardzo istotne dla naszego zdrowia, kondycji i samopoczucia. Dorosły człowiek powinien przyjmować do 2,5 l wody dziennie.

Corporate wellness czyli firma zadba o Twoje zdrowie i samopoczucie

Regularność to podstawa

Jeśli chcemy utrzymać swoje zdrowie w dobrym stanie, musimy podchodzić do odżywiania świadomie i wprowadzić pewien rygor do swojej codziennej diety.

Jedzenie w pracy – biznesowy savoir-vivre

Przede wszystkim należy pamiętać o regularności. Pięć posiłków dziennie spożywanych w odpowiednich odstępach czasowych pozwoli nam czuć sytość przez cały dzień i uchroni przed napadami wilczego głodu. Niezależnie od tego, jak bardzo wypełniony obowiązkami jest nasz plan dnia, powinniśmy znaleźć czas na to, by zjeść w domu śniadanie. Przerwy między kolejnymi posiłkami powinny wynosić 3-4 godziny. Spożywanie częstych, ale niezbyt obfitych posiłków pomaga organizmowi lepiej wykorzystać białka, składniki mineralne i witaminy zawarte w jedzeniu, a także poprawia metabolizm i ogranicza odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Co zyskasz, jedząc przez tydzień obiad z dala od biurka?

Oceń artykuł