Nie od dziś wiadomo, że jakość naszych posiłków przekłada się na jakość naszej pracy. Zapewnienie mózgowi właściwego „paliwa” jest bardzo ważne również latem, kiedy upały sprawiają, że nie odczuwamy głodu aż tak bardzo jak w chłodniejsze dni. Dlatego mamy dla Ciebie 5 pomysłów na lunch do pracy idealny na lato. Możesz je wykorzystać do przygotowania zawartości lunchboxa do biura albo potraktować jako inspirację do przyrządzenia lekkiego obiadu na lato, jeśli w dalszym ciągu pracujesz zdalnie.
Z artykułu dowiesz się:
• Jaka powinna być dieta na upały?
• Jak komponować letnie lunche do pracy?
• Po jakie przepisy na lato sięgnąć, gdy chcesz przygotować szybki obiad?
Jaki powinien być obiad na lato?
Dieta na upały powinna różnić się od tej zimowej. Latem można jeść mniej, bo przemiana materii jest spowolniona – nie odczuwamy głodu tak intensywnie oraz szybciej czujemy się najedzeni. Nie znaczy to jednak, że na cały dzień wystarczą Ci owoce i woda mineralna. Regularne posiłki są podstawą zdrowego żywienia o każdej porze roku. Lunche do pracy na lato powinny być natomiast lekkostrawne i nierozgrzewające. Dobrze też, by łączyły różne składniki odżywcze: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Pełnowartościowe dania spożywane w niewielkich porcjach zapewnią Ci siłę do pracy, czy to intelektualnej, czy fizycznej.
| 7 pomysłów na śniadania do pracy
Z czego może się składać lekki obiad na lato? Okres od czerwca do września to idealna pora na sałatki, chłodniki na bazie kefiru lub jogurtu, zupy owocowe i wszelkie inne posiłki niewymagające podgrzewania. W taki lunch do pracy na zimno dobrze jest wkomponować sezonowe warzywa, które zawierają dużo wody, np. pomidory czy ogórki gruntowe. Jako dressing do letnich sałatek sprawdzi się połączenie oliwy z oliwek z sokiem z cytryny i świeżymi ziołami.
W upały lepiej jest unikać tłustego i ciężkostrawnego mięsa – zresztą przy wysokich temperaturach zwykle naturalnie spada na nie ochota. Możesz zastąpić je białkiem z roślin strączkowych, a jeśli mimo wszystko marzy Ci się mięsny obiad na lato, wybieraj raczej chudy drób lub ryby. Unikaj też przypraw ostrych lub mających właściwości rozgrzewające – chili, pieprz, imbir itp. zostaw sobie na sezon zimowy.
| Ubiór do biura w upały – co wybrać, a z czego zrezygnować?
Latem warto pamiętać nie tylko o jakości i regularności posiłków, lecz także o konieczności nawadniania organizmu. Dobrze, żeby szklanka z wodą była zawsze w zasięgu ręki – w ten sposób nie zapomnisz o uzupełnianiu płynów. Smacznym urozmaiceniem mogą być też soki, koktajle czy domowa lemoniada.
Skąd brać pomysły na lunchbox? Połącz produkty sezonowe
Komponując swój lekki obiad na lato, możesz inspirować się kuchnią śródziemnomorską, bazującą na surowych warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, nabiale, rybach i białym mięsie. Przede wszystkim jednak warto, by Twój lunchbox do pracy zawierał lokalne produkty sezonowe: pomidory, ogórki, botwinkę, szparagi, rzodkiewkę, sałatę, kalarepę, bób, fasolkę szparagową, kalafiora, szczaw, sałatę, bakłażana. Nie przegap też sezonu na truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie, borówkę amerykańską, jagody, brzoskwinie, morele czy gruszki. W upalne dni jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatki świetnie sprawdzają się też melony i arbuzy.
| Jak dieta wpływa na efektywność i samopoczucie w pracy?
Przepisy na lunch do pracy na lato
Oto 5 przepisów na lato, które pozwolą Ci przygotować zdrowy lunch do pracy – zarówno na wynos do lunchboxa, jak i do spożycia w domu.
- Chłodnik lub gazpacho
Sposobów na chłodnik jest całe mnóstwo. Tradycyjny litewski przyrządzisz, gotując pokrojoną drobno botwinkę w bulionie lub rosole. Po przestudzeniu wlej kefir, maślankę lub zsiadłe mleko i dorzuć startego ogórka gruntowego. Nie żałuj też koperku i szczypiorku. Aby Twój lunch do pracy był bardziej treściwy, na koniec możesz dodać pokrojone jajka na twardo lub młode ziemniaki. W innych wariantach chłodnika mogą znaleźć się też rzodkiewki lub szczaw, a w wersji domowej – dorzuć do smaku świeżego czosnku. Redakcja Kukbuka zamiast jajek proponuje natomiast dodać do chłodnika maliny, twaróg i ogórki małosolne.
Z kolei gazpacho, czyli chłodnik andaluzyjski, to zupa na bazie zmiksowanych świeżych warzyw – najczęściej pomidorów (które latem są wyjątkowo aromatyczne), papryk i ogórków z odrobiną czosnku lub cebuli. Do zblendowanej bazy dodaje się oliwę z oliwek i kromkę namoczonego w wodzie chleba. Takie lunche do pracy na zimno możesz przewozić w odpornym na temperatury bidonie, a w biurze najlepiej trzymać je w lodówce.
| Dieta biurowa – jak jeść zdrowo w pracy?
- Sałatka z soczewicy, pomidorów i sera koziego
Przepis na tę sałatkę pochodzi z książki Malwiny Bareły „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”. To idealny posiłek na lato – świeży, chłodny, a dzięki dużej zawartości białka jednocześnie treściwy i sycący. Z pewnością zapewni Ci energię do pracy. Sałatkę przygotujesz z kilku pomidorów, ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy (może być też z puszki), ogórka gruntowego, oliwek, kukurydzy i posiekanej drobno dymki. Całość posyp pokruszonym kozim serem, a jako dressing wykorzystaj mieszankę oliwy i soku z cytryny z oregano, solą i pieprzem.
| Savoir-vivre w biurze, kiedy jest zbyt gorąco
- Tabbouleh
Oryginalny libański tabbouleh przygotowuje się z kaszy bulgur (można zastąpić kuskusem), pomidorów, ogórka, papryki i cebuli. Bardzo ważne są tu ziołowe dodatki, które w tym daniu grają pierwsze skrzypce: kilka łyżek natki pietruszki i mięty sprawia, że taki lunch do pracy jest wyjątkowo orzeźwiający. Całość skrop obficie sokiem z cytryny, możesz też posypać tabbouleh orzeszkami piniowymi.
| Co piją i jedzą ludzie sukcesu?
- Szybki sos do makaronu
Szukasz przepisu na szybki obiad na lato? Połączenie pomidora z cukinią nigdy Cię nie zawiedzie. Te sezonowe warzywa możesz wykorzystać np. jako podstawę sosu do makaronu. Dodaj według uznania np. paprykę, czosnek, fasolkę szparagową, pieczarki, bakłażana, oliwki, zioła, mielonego indyka lub tofu… po prostu to, co masz akurat w lodówce. Taki awaryjny sos do makaronu uratuje Cię, gdy zabraknie Ci pomysłów na lunchbox do pracy. W wersji lekkiej spróbuj pokusić się o przygotowanie makaronu z cukinii (wystarczy ją odpowiednio pokroić obieraczką), a jeśli masz dużo składników, możesz zrobić z nich leczo i podawać z pieczywem.
| Upał w pracy – sprawdź, jakie masz prawa
- Risotto z kurkami
Jeśli nie lubisz pomidorów, które królują w letnich przepisach na lunch do pracy, na koniec – zupełnie inny smak. Od czerwca do listopada trwa sezon na kurki, które mogą być smacznym dodatkiem do wielu obiadów. Risotto z kurkami przygotowuje się podobnie do innych wersji tego dania. Najpierw zeszklij cebulę na maśle wymieszanym z oliwą, dodaj umyte i posiekane kurki, a po kilku minutach ryż Arborio (lub inny przeznaczony do risotto, np. Vialone Nano, Carnaroli, Originario). Jeśli lubisz, możesz wlać do garnka trochę białego wina. Następnie dolewaj co jakiś czas po chochelce bulionu i gotuj całość na małym ogniu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn i nabierze kremowej konsystencji. Dopraw do smaku, posyp natką pietruszki i parmezanem lub płatkami drożdżowymi. Do takiego obiadu na lato pasują również zioła, takie jak tymianek i rozmaryn.