Porady Stanowiska Technolog żywności – zakres obowiązków
16.05.2019 | 0 min czytania

Technolog żywności – zakres obowiązków

16.05.2019 | 0 min czytania
Autor wpisu Pracuj.pl

Technolog żywności kontroluje procesy produkcyjne artykułów żywnościowych, aby utrzymać ich wysoką jakość. Jego podstawowym zadaniem jest również wprowadzanie nowych technologii produkcyjnych oraz modyfikacja dotychczasowych receptur. Na to stanowisko są poszukiwani absolwenci kierunków studiów związanych z technologią żywienia.

Główne obowiązki:

  • nadzorowanie kolejnych etapów produkcji żywności z naciskiem na przestrzeganie wysokiej jakości zastosowanych surowców
  • sporządzanie dokumentacji
  • zgłaszanie wykrytych nieprawidłowości

W tym zawodzie ważne są zdolności komunikacyjne oraz umiejętności organizacyjne. Technolog żywności musi bardzo dobrze znać język angielski, przede wszystkim słownictwo specjalistyczne. Obowiązkowa jest również wiedza z zakresu unijnego prawa żywieniowego oraz systemów BRC i HCCP.

Sprawdź oferty pracy

Osoba na tym stanowisku znajdzie zatrudnienie w firmach specjalizujących się w produkcji żywności. Propozycje pracy najczęściej są wystawiane przez cukiernie, zakłady przetwórstwa warzyw i owoców oraz piekarnie.

Oceń artykuł