Mleczarz – zakres obowiązków

Kategoria
Stanowiska

Autor wpisu
Pracuj.pl
Kategoria: Stanowiska

Mleczarz, czyli technik przetwórstwa mleczarskiego, zna się na produkcji wyrobów z wykorzystaniem mleka. Aby móc wykonywać tę pracę, należy ukończyć technikum o profilu: technik przetwórstwa mleczarskiego.

Główne obowiązki:

  • zajmowanie się wytwarzaniem wyrobów mleczarskich
  • obsługiwanie wielu specjalistycznych maszyn oraz urządzeń
  • odpowiadanie za planowanie całego procesu technologicznego produkcji oraz kontrolowanie jakości gotowych produktów mleczarskich – za pomocą badań laboratoryjnych i dokumentacji z parametrami technologicznymi
  • dbanie o odpowiednią jakość przygotowanych wyrobów

Pracodawcy oczekują od kandydatów sumienności oraz zaangażowania. Wymogiem koniecznym jest posiadanie ważnej książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych. Mleczarz bardzo często pracuje w systemie zmianowym, dlatego doceniana jest również dyspozycyjność.

Sprawdź oferty pracy

Możliwości zatrudnienia oferują zakłady przetwórstwa mleczarskiego oraz zakłady gastronomiczne, a także firmy zajmujące się przechowywaniem i dystrybucją żywności.

Oceń artykuł


Narzędzia