Kucharz zajmuje się przygotowywaniem smacznych dań dla klientów restauracji lub innego lokalu, w którym został zatrudniony. Do jego zadań zalicza się też opracowywanie menu lub nowych przepisów, a także utrzymywanie nienagannego porządku w miejscu pracy. Aby pracować w tym zawodzie, należy ukończyć szkołę zawodową o odpowiednim profilu i odbyć wymagane praktyki. Dla pracodawców ważne będzie również wcześniejsze doświadczenie w branży gastronomicznej.
Pracodawco, sprawdź zakres obowiązków kucharza i wzór ogłoszenia o pracę
Główne obowiązki:
- wykonywanie poleceń szefa kuchni
- dbanie o odpowiednią estetykę przyrządzanych dań
- właściwe gospodarowanie produktami spożywczymi
- współpraca z innymi kucharzami i pracownikami kuchni
- pilnowanie świeżości używanych produktów
Dobry kucharz powinien być zorganizowany, pomysłowy, komunikatywny i odporny na stres. Do tego rodzaju pracy potrzebne jest również wyczucie smaku. Liczy się też znajomość wielu potraw.
Zatrudnienie można znaleźć w różnych miejscach – mogą to być nieduże punkty gastronomiczne, przydrożne bary czy eleganckie restauracje. Osoby, które potrafią gotować, potrzebne są również na stołówkach szkolnych, szpitalnych czy przyzakładowych oraz w innych podobnych placówkach.