Porady Stanowiska Kucharz – zakres obowiązków
05.08.2019

Kucharz – zakres obowiązków

05.08.2019
Autor wpisu Pracuj.pl

Kucharz zajmuje się przygotowywaniem smacznych dań dla klientów restauracji lub innego lokalu, w którym został zatrudniony. Do jego zadań zalicza się też opracowywanie menu lub nowych przepisów, a także utrzymywanie nienagannego porządku w miejscu pracy. Aby pracować w tym zawodzie, należy ukończyć szkołę zawodową  o odpowiednim profilu i odbyć wymagane praktyki. Dla pracodawców ważne będzie również wcześniejsze doświadczenie w branży gastronomicznej.

Główne obowiązki:

  • wykonywanie poleceń szefa kuchni
  • dbanie o odpowiednią estetykę przyrządzanych dań
  • właściwe gospodarowanie produktami spożywczymi
  • współpraca z innymi kucharzami i pracownikami kuchni
  • pilnowanie świeżości używanych produktów

Dobry kucharz powinien być zorganizowany, pomysłowy, komunikatywny i odporny na stres. Do tego rodzaju pracy potrzebne jest również wyczucie smaku. Liczy się też znajomość wielu potraw.

Sprawdź oferty pracy

Zatrudnienie można znaleźć w różnych miejscach – mogą to być nieduże punkty gastronomiczne, przydrożne bary czy eleganckie restauracje. Osoby, które potrafią gotować, potrzebne są również na stołówkach szkolnych, szpitalnych czy przyzakładowych oraz w innych podobnych placówkach.

Oceń artykuł