Porady Stanowiska Kontroler finansowy – zakres obowiązków
21.05.2019

Kontroler finansowy – zakres obowiązków

21.05.2019

Kontroler finansowy zajmuje się przeglądem sprawozdań finansowych, sprawowaniem pieczy nad działem księgowości, uzupełnianiem różnego rodzaju dokumentacji czy przygotowywaniem miesięcznych raportów dotyczących przychodów oraz wydatków. W dużych placówkach będzie to posada kierownicza. Jeśli chcemy starać się o pracę w tym zawodzie, powinniśmy ukończyć studia ekonomiczne – najlepiej na kierunku: finanse i rachunkowość. Do wymagań zalicza się również wieloletnie doświadczenie, np. zdobyte w banku.

• kontrola i nadzór zadań księgowości
  • dostarczanie kierownictwu informacji potrzebnych do podejmowania decyzji związanych z dalszą działalnością
  • weryfikacja wydatków
  • czuwanie nad założeniami budżetowymi

Codzienny nadzór nad poczynaniami finansowymi to zadanie dla osób o analitycznym umyśle, które nie boją się wykonywać zadań pod presją czasu. Kluczową kwestią okaże się umiejętność zarządzania zespołem, a także szeroki zakres wiedzy z prawa finansowego. Niezbędna jest biegła obsługa komputera.

Kontroler finansowy może liczyć na zatrudnienie zarówno w międzynarodowych korporacjach, jak i małych firmach z różnych branż oraz instytucjach płatniczych.