Porady Stanowiska Dyrektor finansowy – zakres obowiązków

Dyrektor finansowy – zakres obowiązków

13.05.2019
Autor wpisu admin

Dyrektor finansowy jest odpowiedzialny za opracowywanie strategii planowania i zarządzania finansami firmy lub instytucji. Współpracuje on również z innymi działami przedsiębiorstwa oraz analitykami. O posadę mogą starać się osoby, które posiadają wykształcenie wyższe na kierunku: zarządzanie, ekonomia lub rachunkowość. Najczęściej wymaga się kilkuletniego doświadczenia na stanowisku związanym z zarządzaniem finansami lub w firmie audytorskiej, a także zdobytego certyfikatu kwalifikacji zawodowych, np. ACCA lub CIMA.

• kształtowanie koncepcji finansowych zakładu
  • nadzór nad przygotowywaniem budżetu
  • optymalizacja polityki podatkowej
  • prowadzenie dialogu z bankami, organami skarbowymi i firmami ubezpieczeniowymi
  • zarządzanie podległymi pracownikami

Liczą się bardzo wysoko rozwinięte umiejętności numeryczne i analityczne. Niezbędna będzie także: perfekcyjna znajomość języka angielskiego, pakietów biurowych oraz biegła obsługa komputera. Równie ważne okazują się też umiejętności negocjacyjne.

Pracę dyrektora finansowego można podjąć w niemal każdej dużej firmie. Najczęściej pracowników na to stanowisko poszukują międzynarodowe korporacje, sieci handlowe, duże zakłady produkcyjne i instytucje finansowe.