Porady Stanowiska Asystent biegłego rewidenta – zakres obowiązków
03.09.2019

Asystent biegłego rewidenta – zakres obowiązków

03.09.2019

Asystent biegłego rewidenta udziela mu pomocy podczas przeprowadzania badania sprawozdania finansowego według przyjętych norm. Prowadzi księgi rachunkowe i jest dużym wsparciem dla swojego przełożonego. Na to stanowisko są poszukiwani przede wszystkim absolwenci kierunków ekonomicznych lub związanych z zarządzaniem.

• branie udziału w badaniach oraz audytach funduszy
  • przeglądanie sprawozdań finansowych
  • doradzanie w zakresie rachunkowości i finansów
  • stałe poszerzanie i aktualizowanie wiedzy w oparciu o najnowsze przepisy prawa

Asystent biegłego rewidenta powinien wyróżniać się zaangażowaniem, dokładnością, skrupulatnością, zdolnościami analitycznymi oraz organizacyjnymi. Pracodawcy wymagają od kandydatów rzetelności, lojalności, wysokiej motywacji, komunikatywności i wykazywania się inicjatywą.

Aplikanci i asystenci biegłego rewidenta dzięki swojej pracy mogą z czasem uzyskać cenne doświadczenie zawodowe i zostać biegłymi rewidentami. Pracują oni na przykład dla departamentów audytu, spółek świadczących usługi badania sprawozdań finansowych, grup doradczych, sieci międzynarodowych firm audytorskich oraz księgowych.