Porady Stanowiska Analityk ryzyka – zakres obowiązków
30.08.2019

Analityk ryzyka – zakres obowiązków

30.08.2019

Analityk ryzyka to profesja związana z kryzysem na rynkach finansowych. Osoba na tym stanowisku dba o bezpieczeństwo finansowe firmy. Potencjalni kandydaci powinni posiadać wykształcenie wyższe o profilu ekonomicznym.

• wnikliwa analiza sprawozdań, bilansów rachunków, zachowań płatniczych
  • uczestniczenie w spotkaniach z przedstawicielami przedsiębiorstw
  • identyfikacja i kontrolowanie możliwego ryzyka, ustalanie źródeł jego występowania i doskonalenie systemu ochrony
  • przygotowywanie rekomendacji

W pracy analityka najważniejsza jest komunikatywność, zdolność słuchania i przedstawiania wniosków oraz wyników analizy. Istotne okażą się zdolności organizacyjne. Na tym stanowisku świetnie odnajdują się osoby posiadające umiejętność analitycznego myślenia.

Analitycy ryzyka znajdą zatrudnienie w branży ubezpieczeniowej, w bankach lub przedsiębiorstwach posiadających działy zarządzania ryzykiem. Można uzyskać posadę członka zarządu w firmie ubezpieczeniowej albo banku. Inną możliwością jest praca w charakterze menedżera zajmującego się zarządzaniem rodzajami ryzyka w organizacji.