Porady Kariera i rozwój Stanowisko: kelnerka. Obowiązki, wymagania, zarobki
15.05.2019  | 4 min czytania

Stanowisko: kelnerka. Obowiązki, wymagania, zarobki

15.05.2019  | 4 min czytania
Autor wpisu Pracuj.pl
Ocena treści
(1)

Restauracje i kawiarnie – w tych miejscach najczęściej pracują kelnerki. Do ich głównych obowiązków należy przyjmowanie zamówień klientów i podawanie dań oraz napojów. W tym zawodzie niezbędna jest komunikatywność, jak również wysoka kultura osobista.

Jakie są obowiązki kelnerki?

Kelnerka to osoba odpowiedzialna za obsługę gości w restauracji, barze czy kawiarni. Stanowi wizytówkę lokalu, w którym pracuje – to właśnie ona odpowiada za powitanie oraz kontakt z klientami. Najważniejsze obowiązki kelnerki to:

  • dbanie o czystość i odpowiednie nakrycie stołu (np. ułożenie sztućców),
  • witanie gości i wskazywanie im właściwego stolika,
  • podawanie menu oraz udzielanie informacji na temat oferty lokalu gastronomicznego,
  • przyjmowanie zamówień od klientów,
  • przynoszenie gościom zamówionych przez nich dań i napojów,
  • zabieranie zbędnych naczyń ze stołu,
  • przekazywanie klientom rachunku, a także przyjmowanie zapłaty.

Jakość pracy kelnerek i kelnerów ma duży wpływ na opinie i zadowolenie gości lokalu.

Kelnerka – wymagania

Zawód kelnerki mogą wykonywać np. osoby, które ukończyły technikum lub szkołę zawodową, w której kształciły się m.in. w zakresie obsługi konsumenta oraz przygotowywania wystroju lokalu gastronomicznego. Aby pracować na tym stanowisku, należy wyróżniać się:

  • Komunikatywnością

Podstawowe zadanie kelnerki to porozumiewanie się z gośćmi lokalu. Musi ona nie tylko udzielać klientom informacji w klarowny, zrozumiały dla nich sposób, ale również uważnie ich słuchać. Komunikatywność jest niezbędna także ze względu na konieczność przekazywania zamówień innym pracownikom, m.in. kucharzom.

5 sposobów na rozwijanie komunikatywności

  • Wysoką kulturą osobistą

Kelnerka musi znać zasady savoir-vivre’u dotyczące obsługi klientów, a także reguły, które mówią o odpowiednim układaniu naczyń oraz sztućców. Osoba na tym stanowisku powinna być kulturalna i miła dla gości lokalu. Nie może używać wulgaryzmów ani słownictwa niezrozumiałego dla swoich rozmówców.

  • Cierpliwością

Brak zdecydowania u niektórych klientów może być nieco irytujący – zwłaszcza wtedy, gdy w lokalu znajduje się w danej chwili wielu gości czekających na obsługę. Kelnerka musi cechować się opanowaniem i cierpliwie udzielać informacji na temat oferty restauracji.

  • Podzielnością uwagi

Przyjmowanie wielu zamówień, podawanie dań i rachunków – kelnerka ma bardzo dużo obowiązków. Z tego względu powinna wyróżniać się podzielnością uwagi. Dzięki temu nie popełni błędu i nie zapomni o żadnym zadaniu.

  • Znajomością języków obcych

W lokalach gastronomicznych pojawiają się różni goście, także zagraniczni. Kelnerka powinna znać języki obce, a w szczególności język angielski.

5 języków, które warto znać

Ile zarabia kelnerka?

Na wysokość wynagrodzenia wpływa m.in. rodzaj miejsca pracy, a także jego lokalizacja. Z raportu Grupy Pracuj z 2018 r. wynika, że przeciętne miesięczne wynagrodzenie (mediana) osoby pracującej na stanowisku kelnera wynosi 3500 zł brutto.

https://zarobki.pracuj.pl/stanowiska/hotelarstwo-gastronomia-turystyka/kelner

Zarobki: wypełnij ankietę i sprawdź, czy dobrze zarabiasz na swoim stanowisku
Porównaj zarobki

Oceń artykuł