Porady Kariera i rozwój Co jedzą ludzie sukcesu?
29.03.2018  | 4 min czytania

Co jedzą ludzie sukcesu?

29.03.2018  | 4 min czytania
Autor wpisu Pracuj.pl
Ocena treści
(5)

Dieta wpływa na to, jak wyglądasz, jak się czujesz i… jak pracujesz. Brak kluczowych składników odżywczych w organizmie nie tylko utrudnia koncentrację, ale również sprzyja rozwojowi infekcji. Sprawdź, co jeść, by działać efektywnie i mieć dużo energii.  

Co robić, aby nie chorować?

Jedną z przyczyn pogorszenia stanu zdrowia jest przepracowanie. Warto wypoczywać. Dzięki temu nie tylko unika się chorób, ale również zyskuje się motywację do działania. Inny czynnik, który wpływa na samopoczucie, to sport. Układ immunologiczny człowieka, który podejmuje aktywność fizyczną, dobrze radzi sobie ze zwalczaniem chorób. Brak ruchu może powodować także problemy z układem kostno-szkieletowym. Siedzący tryb życia sprzyja występowaniu problemów z kręgosłupem, kolanami itd.   

Wpływ diety na zdrowie i samopoczucie

O odporności i ogólnej kondycji decyduje również dieta. Wraz z pokarmem organizm powinien otrzymywać składniki odżywcze zapewniające siłę do funkcjonowania. Żywiąc się zupami z proszku, słodyczami i napojami gazowanymi, nie zapewniasz sobie wystarczającej ilości makro- i mikroelementów. Twoje ciało potrzebuje białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin oraz pierwiastków, takich jak żelazo, wapń, magnez, potas itd. Niedobory lub nadmiar tych substancji powoduje problemy z odpornością, układem nerwowym czy krwionośnym.    

Czas na posiłek w pracy

Aby czuć się dobrze, jedz pożywne śniadania. Zadbaj również o to, by w Twojej diecie znalazły się warzywa i owoce. Warto pamiętać również o piciu wody i ograniczaniu napojów, które odwadniają, takich jak kawa i herbata. Lekkie i regularne posiłki zmniejszają ryzyko pojawienia się dolegliwości typu zgaga lub wrzody żołądka. Dobre nawyki żywieniowe zapobiegają również wystąpieniu nadwagi, nadciśnienia tętniczego czy choroby wieńcowej, które są określane mianem chorób cywilizacyjnych. Nieleczone mogą powodować poważne powikłania lub prowadzić do śmierci. Każdego dnia warto znaleźć chwilę na zjedzenie czegoś smacznego i pożywnego.  

Przerwa na lunch to czas, kiedy można nie tylko zdrowo zjeść, ale również nawiązać kontakt ze współpracownikami. Korzystne relacje pomiędzy osobami zatrudnionymi w firmie sprawiają, że w miejscu pracy panuje przyjemna atmosfera. Nastrój wpływa na motywację i efektywność.    


Chorobowe – co warto wiedzieć?

Niezdrowa dieta, brak ruchu i stres – to czynniki, które przyczyniają się do pogorszenia stanu zdrowia. Mogą sprawić, że będziesz zmuszony przerwać pracę ze względu na złe samopoczucie. Korzystając z L4, tracisz część wynagrodzenia, które w tym czasie wynosi najczęściej 80%.

Nieobecność może wiązać się również z brakiem premii oraz innych dodatków, jeśli tak wynika z regulaminu wynagradzania. Wysokość zasiłku oraz to, ile można przebywać na zwolnieniu lekarskim zależy od przyczyny niezdolności do pracy. Zasiłek chorobowy przysługuje nie dłużej niż przez 182 dni. W przypadku gruźlicy i dolegliwości przypadających w czasie ciąży okres zasiłkowy wynosi 270 dni.Długotrwała absencja chorobowa stanowi powód rozwiązania umowy bez wypowiedzenia https://zarobki.pracuj.pl/zarobki-i-prawo-pracy/wynagrodzenie-chorobowe-abc

Kalkulator: oblicz, ile zarobisz „na rękę” i porównaj zarobki w zależności od rodzaju umowy
Sprawdź
Oceń artykuł