Głównym zadaniem kucharza jest przygotowywanie posiłków dla gości restauracji. Kucharz powinien wykazać się m.in. umiejętnością pracy w zespole i pod presją czasu. Skrupulatność i wielozadaniowość również okażą się nieocenioną pomocą podczas pełnienia obowiązków w kuchni.
Pracodawco, sprawdź zakres obowiązków kucharza i wzór ogłoszenia o pracę
Zadania kucharza nie zawsze są takie same. Zależą one od funkcji, jaką kucharz pełni w lokalu gastronomicznym. Obowiązki, za które może być odpowiedzialny, to:
- przygotowywanie posiłków;
- komponowanie karty dań;
- zakup produktów spożywczych i nadzór nad finansami;
- nadzór nad jakością zamawianej żywności, którą wykorzystuje się do przygotowywania posiłków;
- kontrola stanów magazynowych;
- nadzór nad estetyką podawania dań;
- rozdzielanie pracy między pomocników kuchennych;
- nadzór nad przestrzeganiem zasad BHP w kuchni;
- sprawdzanie stanu świeżości i jakości produktów wykorzystywanych do przygotowania posiłków;
- tworzenie nowych dań i sposobów ich podawania;
- przygotowywanie potraw zgodnie z zasadami żywienia;
- nadzór nad przygotowaniem dań na czas i ich wydawaniem;
- dbanie o pozytywny wizerunek restauracji.
Doświadczenie w CV – 6 porad, jak opisać zakres obowiązków
Umiejętności, jakie powinien posiadać kucharz:
- dobra organizacja pracy – mając do przygotowania kilka różnych potraw jednocześnie, kucharz powinien właściwie rozplanować wykonanie zadań, by wydawać posiłki na czas i w odpowiedniej kolejności;
- zdolność zarządzania pracą zespołu - proces przygotowania potraw należy zorganizować w taki sposób, by pracownicy nie przeszkadzali sobie nawzajem, a ze sobą współpracowali;
- wyczucie smaku – ułatwi tworzenie pysznych dań;
- wielozadaniowość – kucharz odpowiedzialny jest nie tylko za przygotowanie potraw, ale zakupy produktów spożywczych, nadzór nad pracą pomocników i komponowanie nowych dań;
- skrupulatność – osoba skrupulatna i dokładna nie zapomni dodać do potraw najważniejszych składników i przypraw. Zadba również o odpowiednią dekorację posiłku;
- dbanie o porządek – kuchnia utrzymana w czystości, zgodnie z zasadami BHP, to klucz do smacznych posiłków. Dzięki temu przypadki zarażenia bakteriami i choroby spowodowane nieświeżą żywnością nie będą mieć miejsca;
- odporność na stres – podczas gotowania może okazać się, że brakuje ważnego składnika lub przypalono zamówioną potrawę. W takich sytuacjach pomoże opanowanie kucharza i szukanie rozwiązania problemu;
- umiejętność negocjacji z klientami i komunikatywność – w trakcie wydawania posiłków może dojść do pomyłki. W takiej sytuacji należy przeprosić klientów i zaproponować im rekompensatę. Gorzej, jeśli goście się awanturują i konieczne są negocjacje odnośnie zwrotu pieniędzy itp. Kucharz powinien wykazać się spokojem i opanowaniem – tak, by rozwiązać konflikt pokojowo;
- umiejętność pracy pod presją czasu – wiele zamówień do zrealizowania w tym samym czasie, głodni i niecierpliwi klienci czekający na posiłki - to częste zjawiska w restauracjach i barach. Niektóre osoby pod wpływem presji stresują się i wpadają w panikę. Jednak kucharz powinien zachować spokój, rozdzielić odpowiednio zadania wśród zespołu i działać efektywnie.