Porady Kariera i rozwój 9 umiejętności, jakimi powinien odznaczać się kucharz
06.06.2018  | 4 min czytania

9 umiejętności, jakimi powinien odznaczać się kucharz

06.06.2018  | 4 min czytania
Autor wpisu Pracuj.pl
Ocena treści
(3)

Głównym zadaniem kucharza jest przygotowywanie posiłków dla gości restauracji. Kucharz powinien wykazać się m.in. umiejętnością pracy w zespole i pod presją czasu. Skrupulatność i wielozadaniowość również okażą się nieocenioną pomocą podczas pełnienia obowiązków w kuchni.

Zadania kucharza nie zawsze są takie same. Zależą one od funkcji, jaką kucharz pełni w lokalu gastronomicznym. Obowiązki, za które może być odpowiedzialny, to:

  • przygotowywanie posiłków;
  • komponowanie karty dań;
  • zakup produktów spożywczych i nadzór nad finansami;
  • nadzór nad jakością zamawianej żywności, którą wykorzystuje się do przygotowywania posiłków;
  • kontrola stanów magazynowych;
  • nadzór nad estetyką podawania dań;
  • rozdzielanie pracy między pomocników kuchennych;
  • nadzór nad przestrzeganiem zasad BHP w kuchni;
  • sprawdzanie stanu świeżości i jakości produktów wykorzystywanych do przygotowania posiłków;
  • tworzenie nowych dań i sposobów ich podawania;
  • przygotowywanie potraw zgodnie z zasadami żywienia;
  • nadzór nad przygotowaniem dań na czas i ich wydawaniem;
  • dbanie o pozytywny wizerunek restauracji.

Doświadczenie w CV – 6 porad, jak opisać zakres obowiązków

Umiejętności, jakie powinien posiadać kucharz:

  1. dobra organizacja pracy – mając do przygotowania kilka różnych potraw jednocześnie, kucharz powinien właściwie rozplanować wykonanie zadań, by wydawać posiłki na czas i w odpowiedniej kolejności;
  2. zdolność zarządzania pracą zespołu - proces przygotowania potraw należy zorganizować w taki sposób, by pracownicy nie przeszkadzali sobie nawzajem, a ze sobą współpracowali;
  3. wyczucie smaku – ułatwi tworzenie pysznych dań;
  4. wielozadaniowość – kucharz odpowiedzialny jest nie tylko za przygotowanie potraw, ale zakupy produktów spożywczych, nadzór nad pracą pomocników i komponowanie nowych dań;
  5. skrupulatność – osoba skrupulatna i dokładna nie zapomni dodać do potraw najważniejszych składników i przypraw. Zadba również o odpowiednią dekorację posiłku;
  6. dbanie o porządek – kuchnia utrzymana w czystości, zgodnie z zasadami BHP, to klucz do smacznych posiłków. Dzięki temu przypadki zarażenia bakteriami i choroby spowodowane nieświeżą żywnością nie będą mieć miejsca;
  7. odporność na stres – podczas gotowania może okazać się, że brakuje ważnego składnika lub przypalono zamówioną potrawę. W takich sytuacjach pomoże opanowanie kucharza i szukanie rozwiązania problemu;
  8. umiejętność negocjacji z klientami i komunikatywność – w trakcie wydawania posiłków może dojść do pomyłki. W takiej sytuacji należy przeprosić klientów i zaproponować im rekompensatę. Gorzej, jeśli goście się awanturują i konieczne są negocjacje odnośnie zwrotu pieniędzy itp. Kucharz powinien wykazać się spokojem i opanowaniem – tak, by rozwiązać konflikt pokojowo;
  9. umiejętność pracy pod presją czasu – wiele zamówień do zrealizowania w tym samym czasie, głodni i niecierpliwi klienci czekający na posiłki - to częste zjawiska w restauracjach i barach. Niektóre osoby pod wpływem presji stresują się i wpadają w panikę. Jednak kucharz powinien zachować spokój, rozdzielić odpowiednio zadania wśród zespołu i działać efektywnie.

7 pomysłów na opisanie umiejętności w CV

Oceń artykuł