Zmysł kulinarny oraz poczucie dobrego smaku przydadzą się w zawodzie kucharza oraz szefa kuchni. Jako pracownik piekarni lub cukierni będziesz potrzebować odpowiedniego wykształcenia. Do pracy związanej z żywnością obowiązkowa jest książeczka sanitarno-epidemiologiczna.
Warunki otrzymania pracy
Zawody związane z utrzymaniem bezpośredniego kontaktu z żywnością wymagają wykonania odpowiednich badań oraz wyrobienia książeczki sanepidowskiej. O dokument należy się postarać w najbliższym punkcie sanepidu. Do pracy na stanowisku dietetyka potrzebna będzie profesjonalna wiedza; niektórzy pracodawcy będą wymagać wyższego wykształcenia. W przypadku kucharza, cukiernika czy piekarza wystarczy zdobyć wykształcenie zawodowe.
Kto potrzebuje książeczki sanepidowskiej i jak ją wyrobić?
-
Kucharz
Zawód kucharza związany jest nie tylko z gotowaniem i przygotowywaniem dań. To opracowywanie nowych receptur, testowanie niecodziennych połączeń i mieszanie produktów w celu uzyskania ciekawego smaku. Lubisz spędzać wolny czas w kuchni i tworzyć posiłki jak najlepszej jakości? Interesujesz się określonym rodzajem kuchni, np. włoskiej lub azjatyckiej? Możesz spróbować swoich sił w pracy, w której będziesz rozwijać swoje pasje kulinarne.
-
Pomoc kuchenna
Praca na stanowisku pomocy kuchennej to zajęcie dla osób początkujących, ale z predyspozycjami i talentem kulinarnym. Masz szansę poznać zasady funkcjonowania kuchni w lokalu gastronomicznym, nauczyć się wielu przepisów i zobaczyć doświadczonego kucharza w pracy. Zdobywanie wiedzy w teorii i praktyce umożliwi Ci rozwój zawodowy, a nawet awans na stanowisko samodzielnego kucharza.
-
Szef kuchni
Osoba ze zdolnościami przywódczymi, dobrze zorganizowana i skrupulatna sprawdzi się jako szef kuchni. Oprócz talentu kulinarnego oraz wyczucia smaku przyda się komunikatywność oraz zdolność pracy w grupie. Dzięki temu jako szef kuchni będziesz nie tylko robić to, co lubisz i tworzyć pyszne posiłki, ale współpraca z innymi pracownikami nie sprawi Ci problemu.
Obowiązki i doświadczenia – jak opisać w CV?
-
Cukiernik
Pieczenie słodkich ciast, ciasteczek i tortów oraz tworzenie słodkich, lukrowanych dekoracji to zadanie dla cukiernika. Profesja ta związana jest z przygotowywaniem ciasta do wypieku według określonych receptur. W zawodzie przyda się dobry smak, wrażliwy węch oraz zmysł estetyczny, który pozwoli przemienić wypieki w jadalne dzieła sztuki.
-
Piekarz
Piekarz, podobnie jak cukiernik, zajmuje się przygotowywaniem ciasta do wypieku m.in. na chleb, bułki, rogaliki. Wypieki tworzy się według określonych receptur. Należy zwracać uwagę również na czas i sposób pieczenia potraw. Talent kulinarny - w połączeniu ze skrupulatnością i zdolnością do pracy w grupie - pomoże Ci znaleźć zatrudnienie w małej piekarni lub dużym zakładzie produkcyjnym.
-
Dietetyk
Zadaniem dietetyka jest pomaganie pacjentom w zmianie złych nawyków żywieniowych i w dopasowaniu sposobu żywienia do aktywnego stylu życia. Dietetyk zajmuje się też opracowywaniem diety dla osób z różnymi schorzeniami. W tym zawodzie zmysł kulinarny również może okazać się bardzo przydatny. Zamiłowanie do gotowania pomoże zaproponować pacjentom pomysły na zdrowe i smaczne dania, dostosowane do potrzeb i stanu zdrowia.
-
Degustator, czyli tester dań
Do wykonywania tego zawodu niezbędny jest m.in. wrażliwy węch oraz wyczucie smaku. Profesja nie jest bezpośrednio związana z gotowaniem, jednak tester dań ma duży wpływ na tworzenie nowych potraw i kompozycji smakowych.