Jak wygl膮da praca testera s艂odyczy?

Kategoria
Student

Autor wpisu
Pracuj.pl
Kategoria: Student

Jeste艣 fanem s艂odyczy? Mo偶esz je testowa膰 zawodowo. Do zada艅 takiego pracownika nale偶y smakowanie oraz dok艂adne opisywanie sprawdzanego produktu. Odpowiednie wykszta艂cenie czy kwalifikacje zawodowe nie s膮 wymagane. Kandydat powinien cechowa膰 si臋 szczero艣ci膮 oraz wyczuciem dobrego smaku. Przyda si臋 te偶 znajomo艣膰 s艂ownictwa zwi膮zanego z organoleptyk膮.

S艂odycze i zarabianie

Idealnym zaj臋ciem dla wszystkich 艂asuch贸w b臋dzie stanowisko testera s艂odyczy. Tester zajmuje si臋 smakowaniem smako艂yk贸w obecnych w sprzeda偶y oraz produkt贸w, kt贸re dopiero wejd膮 na rynek. Pr贸bowanie cukierk贸w, ciasteczek, czekolady czy s艂odkich napoj贸w pozwala udoskonali膰 produkty i nada膰 im jak najlepszy smak.

Testerzy gier zdradzaj膮, czy granie to ca艂a ich praca

Kwalifikacje zawodowe testera s艂odyczy

Na stanowisko testera slodyczy nie jest wymagane profesjonalne do艣wiadczenie oraz wy偶sze wykszta艂cenie. Istotne jest zami艂owanie do s艂odyczy. Mile widziana b臋dzie r贸wnie偶 szczero艣膰 w wydawaniu opinii o danym produkcie. Wiarygodne uwagi pozwalaj膮 przedsi臋biorstwom wprowadza膰 zmiany w recepturach i tworzy膰 s艂odycze, kt贸re podbij膮 nawet najbardziej wymagaj膮ce podniebienia. Wra偶liwy i czu艂y zmys艂 organoleptyczny pomo偶e dok艂adnie opisa膰 smak testowanego ciastka lub czekolady.

8 ciekawych zawod贸w. Sprawd藕 list臋!

Umiej臋tno艣ci testera s艂odyczy

Od kandydat贸w na stanowisko testera s艂odyczy wymaga si臋 g艂贸wnie:

  • wyczucia dobrego smaku oraz
  • wra偶liwego w臋chu 鈥 skupianie si臋 na nowych nutach smakowych oraz w膮chanie s艂odyczy pozwala dok艂adnie oceni膰 ich jako艣膰 oraz wprowadzi膰 ewentualne zmiany w recepturze produkt贸w;
  • szczero艣ci 鈥 by przedstawia膰 swoje faktyczne odczucia i opinie;
  • znajomo艣ci odpowiedniego s艂ownictwa 鈥 okre艣lenia typu: 鈥瀞maczne”, 鈥瀊ardzo czekoladowe” niewiele powiedz膮 producentom. Warto pozna膰 profesjonalne s艂ownictwo zwi膮zane z organoleptyk膮 i jak najdok艂adniej opisywa膰 smak testowanego artyku艂u.

Jak wygl膮da praca testera?

Tester s艂odyczy nie pracuje w pe艂nym wymiarze godzin. Zwykle jest to od 3 do 5 godzin dziennie. Osoba testuj膮ca s艂odycze nie tylko smakuje, ale r贸wnie偶 opisuje wra偶enia organoleptyczne i tworzy raporty o danych artyku艂ach.

Spo偶ywanie smako艂yk贸w odbywa si臋 w specjalnej kabinie sensorycznej. Wewn膮trz urz膮dzenia 偶adne zb臋dne bod藕ce nie przeszkadzaj膮 testerowi. Kabina pozwala w pe艂ni skupi膰 si臋 na doznanych wra偶eniach organoleptycznych oraz smaku i zapachu s艂odyczy.

Po zasmakowaniu produkt贸w tester opisuje dok艂adnie doznania smakowe. Nast臋pnie dyskutuje z pozosta艂ymi osobami testuj膮cymi czekolady czy ciastka. Opinie powinny by膰 szczere i wiarygodne.

Dzi臋ki pracy tester贸w producenci s艂odyczy s膮 w stanie opracowa膰 nowe produkty lub smaki artyku艂贸w ju偶 obecnych w sprzeda偶y.

Wady i zalety s艂odkiej profesji

Ka偶dy wielbiciel s艂odkich przek膮sek pokocha prac臋 jako tester s艂odyczy. Jako pierwszy b臋dziesz m贸g艂 pozna膰 nowe produkty oraz uczestniczy膰 w tworzeniu idealnych w smaku s艂odyczy.

S膮 te偶 ciemne strony profesji. Spo偶ywanie artyku艂贸w o wysokiej zawarto艣ci cukru zwi臋ksza ryzyko pojawienia si臋 pr贸chnicy oraz problem贸w z z臋bami. Tester s艂odyczy jest r贸wnie偶 nara偶ony na oty艂o艣膰 i nadwag臋. Nale偶y zwr贸ci膰 na to uwag臋 i zapobiega膰 problemom. Regularne wizyty u dentysty oraz profilaktyczne badania pozwol膮 zachowa膰 zdrowie. Po pracy warto uprawia膰 sport i si臋ga膰 po zdrow膮 偶ywno艣膰.

Oce艅 artyku艂


Narz臋dzia