9 umiej臋tno艣ci, jakimi powinien odznacza膰 si臋 kucharz

Kategoria
Kariera i rozw贸j

Autor wpisu
Pracuj.pl
Kategoria: Kariera i rozw贸j

G艂贸wnym zadaniem kucharza jest przygotowywanie posi艂k贸w dla go艣ci restauracji. Kucharz powinien wykaza膰 si臋 m.in. umiej臋tno艣ci膮 pracy w zespole i pod presj膮 czasu. Skrupulatno艣膰 i wielozadaniowo艣膰 r贸wnie偶 oka偶膮 si臋 nieocenion膮 pomoc膮 podczas pe艂nienia obowi膮zk贸w w kuchni.

Zadania kucharza nie zawsze s膮 takie same. Zale偶膮 one od funkcji, jak膮 kucharz pe艂ni w lokalu gastronomicznym. Obowi膮zki, za kt贸re mo偶e by膰 odpowiedzialny, to:

  • przygotowywanie posi艂k贸w;
  • komponowanie karty da艅;
  • zakup produkt贸w spo偶ywczych i nadz贸r nad finansami;
  • nadz贸r nad jako艣ci膮 zamawianej 偶ywno艣ci, kt贸r膮 wykorzystuje si臋 do przygotowywania posi艂k贸w;
  • kontrola stan贸w magazynowych;
  • nadz贸r nad estetyk膮 podawania da艅;
  • rozdzielanie pracy mi臋dzy pomocnik贸w kuchennych;
  • nadz贸r nad przestrzeganiem zasad BHP w kuchni;
  • sprawdzanie stanu 艣wie偶o艣ci i jako艣ci produkt贸w wykorzystywanych do przygotowania posi艂k贸w;
  • tworzenie nowych da艅 i sposob贸w ich podawania;
  • przygotowywanie potraw zgodnie z zasadami 偶ywienia;
  • nadz贸r nad przygotowaniem da艅 na czas i ich wydawaniem;
  • dbanie o pozytywny wizerunek restauracji.

Do艣wiadczenie w CV 鈥 6 porad, jak opisa膰 zakres obowi膮zk贸w

Umiej臋tno艣ci, jakie powinien posiada膰 kucharz:

  1. dobra organizacja pracy 鈥 maj膮c do przygotowania kilka r贸偶nych potraw jednocze艣nie, kucharz powinien w艂a艣ciwie rozplanowa膰 wykonanie zada艅, by wydawa膰 posi艂ki na czas i w odpowiedniej kolejno艣ci;
  2. zdolno艣膰 zarz膮dzania prac膮 zespo艂u – proces przygotowania potraw nale偶y zorganizowa膰 w taki spos贸b, by pracownicy nie przeszkadzali sobie nawzajem, a ze sob膮 wsp贸艂pracowali;
  3. wyczucie smaku 鈥 u艂atwi tworzenie pysznych da艅;
  4. wielozadaniowo艣膰 鈥 kucharz odpowiedzialny jest nie tylko za przygotowanie potraw, ale zakupy produkt贸w spo偶ywczych, nadz贸r nad prac膮 pomocnik贸w i komponowanie nowych da艅;
  5. skrupulatno艣膰 鈥 osoba skrupulatna i dok艂adna nie zapomni doda膰 do potraw najwa偶niejszych sk艂adnik贸w i przypraw. Zadba r贸wnie偶 o odpowiedni膮 dekoracj臋 posi艂ku;
  6. dbanie o porz膮dek 鈥 kuchnia utrzymana w czysto艣ci, zgodnie z zasadami BHP, to klucz do smacznych posi艂k贸w. Dzi臋ki temu przypadki zara偶enia bakteriami i choroby spowodowane nie艣wie偶膮 偶ywno艣ci膮 nie b臋d膮 mie膰 miejsca;
  7. odporno艣膰 na stres 鈥 podczas gotowania mo偶e okaza膰 si臋, 偶e brakuje wa偶nego sk艂adnika lub przypalono zam贸wion膮 potraw臋. W takich sytuacjach pomo偶e opanowanie kucharza i szukanie rozwi膮zania problemu;
  8. umiej臋tno艣膰 negocjacji z klientami i komunikatywno艣膰 鈥 w trakcie wydawania posi艂k贸w mo偶e doj艣膰 do pomy艂ki. W takiej sytuacji nale偶y przeprosi膰 klient贸w i zaproponowa膰 im rekompensat臋. Gorzej, je艣li go艣cie si臋 awanturuj膮 i konieczne s膮 negocjacje odno艣nie zwrotu pieni臋dzy itp. Kucharz powinien wykaza膰 si臋 spokojem i opanowaniem 鈥 tak, by rozwi膮za膰 konflikt pokojowo;
  9. umiej臋tno艣膰 pracy pod presj膮 czasu 鈥 wiele zam贸wie艅 do zrealizowania w tym samym czasie, g艂odni i niecierpliwi klienci czekaj膮cy na posi艂ki – to cz臋ste zjawiska w restauracjach i barach. Niekt贸re osoby pod wp艂ywem presji stresuj膮 si臋 i wpadaj膮 w panik臋. Jednak kucharz powinien zachowa膰 spok贸j, rozdzieli膰 odpowiednio zadania w艣r贸d zespo艂u i dzia艂a膰 efektywnie.

7 pomys艂贸w na opisanie umiej臋tno艣ci w CV

Oce艅 artyku艂


Narz臋dzia